Tip
Andere tijden special

NPO 2

Geschiedenisprogramma

NPO 2 24 oktober 2021 20:20 - 21:05

Andere Tijden maakt special over dienstplicht

Andere tijden special heeft deze week aandacht voor de geschiedenis van de dienstplicht, in Nederland nu 25 jaar niet meer gehandhaafd. Persoonlijke verhalen van militairen, vooral tijdens de koude oorlog. Dienst is zwaar, maar ze maakten er het beste van.

Het is 25 jaar geleden dat de laatste dienstplichtigen de Nederlandse kazernes uitliepen. Hoewel de dienstplicht nog steeds bestaat, is er al tijden geen opkomstverplichting meer. In een special blikt Andere tijden terug op de laatste roerige decennia van de dienstplicht. Interviews en oud beeldmateriaal genoeg. Vooral uit de tijd van Koude Oorlog, waarin de persoonlijk verhalen overwegend positief zijn.

Militaire dienst

Militaire dienst is zwaar maar de meesten maakten er het beste van. Heftig is wel het relaas van de soldaat die in 1953 in Zeeland hielp bij opruiming na de Watersnoodramp en dagenlang overleden mensen uit het water haalde. In de decennia erna verbeterde het materieel en door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nam de noodzaak van de dienstplicht rap af.

Kijk direct

Over dit programma

Titel

Andere tijden special

Aflevering

3 - Geef Acht!

Premiere

2021

Presentator

Astrid Sy

Zender

NPO 2

Omroep

NTR/VPRO

Genre

Informatief

Subgenre

Geschiedenisprogramma

Land

NL

Ondertiteling

Ja

Bekijk ook