Tip
Rafaël

NPO 3

Drama

NPO 3 19 juni 2020 23:00 - 00:45

Melody Klaver wil bij haar man zijn

Aangrijpend drama over een zwangere vrouw die door omstandigheden van haar man wordt gescheiden.

Immigratiepolitiek gaat over grote groepen. Over welke wel en welke niet naar Nederland mogen komen. De beslissingen die daaruit voortkomen hebben gevolgen voor duizenden mensen, en die mensen hebben allemaal hun eigen verhaal.

Rafaël

Rafaël licht het verhaal van twee mensen uit. De Brabantse Kimmy (Melody Klaver) is in 2011 met haar man Nazir (Nabil Mallat) in zijn thuisland Tunesië, wanneer de Arabische Lente uitbreekt.

Ze willen terug naar Nederland. Kimmy mag zo in het vliegtuig stappen, maar Nazir krijgt geen visum. Om toch bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, maakt Nazir illegaal per boot de oversteek.

Hij belandt met zijn maat Rafaël (Mehdi Meskar) op het Italiaanse eilandje Lampedusa. De hoogzwangere Kimmy zoekt hem op en probeert hem naar Nederland te krijgen.

Het is een schrijnend beeld: Nazir en zijn zwangere vrouw die elkaar alleen door een hek kunnen spreken en aanraken.

Melody Klaver

Rafaël speelt zich voor een groot deel af in Tunesië en Italië, maar cast en crew zetten geen voet in die landen. Op één draaidag in Nederland na vonden de opnames volledig in Kroatië plaats.

Melody Klaver was niet zwanger tijdens de opnames. Ze liep een tijd mee met een zwangere vriendin om toch goed een zwangere vrouw te kunnen spelen.

Ook installeerde Klaver een zwangerschapsapp op haar telefoon. Zo kon ze per week bijhouden wat een zwangere vrouw allemaal doormaakt.

Met resultaat: Klaver won het Gouden Kalf voor beste actrice.

Kijk direct

Over deze film

Titel

Rafaël

Premiere

2018

Regisseur

Ben Sombogaart

Acteurs & Actrices

Melody Klaver, Nabil Mallat, Mehdi Meskar, Nawfel Bardad-Daidj, Tine Joustra

Scenario

Tijs van Marle, Massimo Gaudioso, Fabio Natale

Zender

NPO 3

Omroep

EO

Genre

Film

Subgenre

Drama

Land

NL

Ondertiteling

Ja

Resolutie

1080i

Bekijk ook