Dit wist je nog niet over HHB's Janny van der Heijden

Geplaatst op 29 december, 11:30

Janny van der Heijden is al seizoenen lang een van de vaste gezichten van Heel Holland bakt. Maar wat doet het vriendelijke, doch kritische jurylid zoal buiten de baktent?

 

Zo gaat het nu met alle winnaars van Heel Holland bakt

Kookboeken

Janny van der Heijden (66) heeft niet alleen veel verstand van taart, ze weet sowieso heel veel over eten. Die kennis past ze al zo’n beetje haar hele leven toe als culinair journaliste. Voor tijdschriften en tv-programma’s, maar ook in kookboeken. Inmiddels pende ze er maar liefst 12 vol!

Spelletjesfanaat

Dankzij haar optredens in de baktent is Janny een bekende Nederlander geworden. Ze wordt dan ook vaak gevraagd voor tv-spelletjes. En daar zegt Janny niet gauw nee tegen, want ze deed al mee aan: Ik hou van Holland, De Slimste mens, Maestro, De Tafel van Taal, Sterren op het doek en Het perfecte plaatje. In dat laatste programma haalde ze dit jaar nèt de laatste aflevering niet en verloor ze van Stefano Keizers en Bibi Breijman. 

Bijna blind

Het ging Janny niet altijd voor de wind. In verschillende interviews vertelde ze al over haar grootste tegenslagen: de auto-immuunziekte waardoor ze een deel van haar zicht verloor en de long- en hartvliesontsteking waardoor de bijna het leven liet. Met beide situaties heeft ze leren leven. In De Volkskrant zei ze erover: “Ik weet nu dat ik dit soort grote tegenslagen aankan. Het zorgt ervoor dat je beter weet wat je wel en wat je niet wilt, dat je beter voor jezelf kunt opkomen.”

Loretta Schrijver

Is het jou weleens opgevallen dat Janny veel wegheeft van presentatrice Loretta Schrijver? Nou, de vrouwen zelf wel. Ze maken er op sociale media geregeld grapjes over en in 2017 deden ze als ‘tv-zusjes’ mee aan de quiz De Tafel van Taal van de NTR.

Broodje hond

Net als haar tv-zus Loretta is ook Janny gek op dieren. Ze heeft zelf een hondje en natuurlijk vernoemde de fijnproever die naar haar hobby, want de teckel heet Nhaan. Net als het lekkere Indiase broodje. Benieuwd naar Naan? Kijk dan eens naar het programma Denkend aan Holland waarin Janny met André van Duin en Nhaan door Nederland vaart.

Heel Holland bakt zie je elke zondag om 20:25 uur bij Omroep Max op NPO 1. 

Bekijk ook