Tip
Automata

RTL 7

Actie

RTL 7 25 november 2021 22:48 - 01:06

Antonio Banderas en de robots in Automata

In de nabije toekomst is bijna de gehele mensheid uitgeroeid. De overlevenden bouwen daarom in Automata een nieuw bestaan op terwijl robots hen beschermen.

Deze robots zijn op twee principes gebouwd: ze mogen mensen geen kwaad doen en zichzelf niet repareren, veranderen of verbeteren. Als politieagent Sean Wallace (Dylan McDermott) een robot neerschiet die zichzelf aan het veranderen was, wordt men toch nerveus.

Automata

In Automata krijgt verzekeringsagent Jacq Vaucan (Antonio Banderas) het verzoek te onderzoeken wat er aan de hand is. Vaucan komt tot de ontdekking dat de robots het tweede protocol, dat robots zichzelf niet mogen repareren, kunnen overtreden.

Sterker nog, ze zijn in staat de intelligentie van de mens te overstijgen. Dit zou weleens het definitieve einde kunnen betekenen voor de mensheid.

Antonio Banderas

De naam Jacq Vaucan, het personage van hoofdrolspeler Antonio Banderas, is een verwijzing naar de naam Jacques de Vaucanson, een Franse uitvinder uit de achttiende eeuw. Hij staat bekend als de maker van de eerste robot. 

De automaten die Vaucanson maakte dienden louter ter vermaak. Denk aan een mechanische pop die kon fluiten of een eend die kon ploeteren en zwemmen in het water. 

Het woord automata is het meervoud van automaton, een zelfstandig opererende machine. Automaton stamt af van het Griekse woord automatos, dat weer letterlijk ‘handelt naar eigen wil’ betekent.

Over deze film

Titel

Automata

Premiere

2014

Regisseur

Gabe Ibáñez

Acteurs & Actrices

Antonio Banderas, Dylan McDermott, Melanie Griffith, Birgitte Hjort Sørensen, Robert Forster

Zender

RTL 7

Genre

Film

Subgenre

Actie

Land

VS/E/Cdn/Bul

Resolutie

1080i

Bekijk ook