Tip
Captain Phillips

SBS 9

Thriller

SBS 9 26 Januari 2021 23:05 - 01:35

Tom Hanks tegen de piraten

Captain Phillips is het op waarheid gebaseerde verhaal van een kapitein die wordt gegijzeld door piraten op de Indische Oceaan.

Richard Phillips (Tom Hanks) is kapitein van het vrachtschip Maersk Alabama. Voor de kust van Somalië heersen piraten, maar Phillips besluit gewoon uit te varen om zijn lading in Kenia af te leveren.

Captain Phillips

De Alabama is nog maar net in internationale wateren wanneer de piraten in kleine bootjes opdoemen. Ze enteren het schip en nemen kapitein Phillips en zijn bemanning in gijzeling.

De onderhandelingen over de vrijlating van de bemanning zijn zenuwslopend, maar kapitein Phillips houdt voet bij stuk.

De rol van piratenleider Muse is voor Somaliër Barkhad Abdi, die nooit eerder had geacteerd. Zijn prestatie is daardoor des te indrukwekkender: Abdi werd genomineerd voor zowel de Golden Globe als de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Toen de opnames van Captain Phillips voltooid waren, ging Abdi gewoon weer aan de slag in de telefoonwinkel van zijn broer. Inmiddels heeft hij genoeg klussen om als acteur door het leven te gaan.

Tom Hanks

Door de jaren heen heeft Tom Hanks een flink aantal Oscars en Oscarnominaties in de wacht gesleept. In totaal staat de teller op twee Oscars en nog eens vier nominaties.

Voor zijn rol in Captain Phillips zag de acteur een nominatie aan zijn neus voorbijgaan. En dat terwijl hij wel genomineerd werd voor een Golden Globe en een handvol andere belangrijke filmprijzen.

Over deze film

Titel

Captain Phillips

Premiere

2013

Regisseur

Paul Greengrass

Acteurs & Actrices

Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Catherine Keener, Faysal Ahmed

Scenario

Billy Ray, Richard Phillips, Stephan Talty

Componist

Alex Applefeld, Dillon Bennett, Richard Bullock Jr., Chris Burdon, Peter Burgis

Zender

SBS 9

Genre

Film

Subgenre

Thriller

Land

VS

Resolutie

1080i