Tip
Denial

NPO 2
Rating 6.9

Drama

NPO 2 Gisteren 00:20 - 02:00

Rachel Weisz in de rechtszaal

Verfilming van het waargebeurde verhaal van Deborah Lipstadt. In een rechtszaak moest deze journalist aantonen dat de Holocaust daadwerkelijk had plaatsgevonden.

In 1993 schrijft de Amerikaanse historicus Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) het boek Denying the Holocaust. Daarin bespreekt ze de opkomst van het fenomeen Holocaustontkenning aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

Denial

Een van die praktijkvoorbeelden is de Britse auteur David Irving (Timothy Spall). Irving is daar niet van gediend: hij klaagt Lipstadt aan wegens smaad.

In het Britse rechtssysteem ligt de bewijslast bij de aangeklaagde partij. Dat betekent dat Lipstadt en haar advocaten moeten aantonen dat de Holocaust daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Dat Irving de waarheid bewust verdraait.

Er staat veel op het spel: als Lipstadt verliest, is Holocaustontkenning daarmee juridisch gezien acceptabel.

Denial vertelt het verhaal van die rechtszaak zonder opsmuk. In een tijd waarin het gedachtegoed van Irving weer terrein wint is dat een belangrijk verhaal.

Rachel Weisz

De echte Deborah Lipstadt lijkt niet op Rachel Weisz. Althans, dat vindt ze zelf:

"Voor de rechtszaak droeg ik nette kleren, maar ik ben niet elegant: ik ben een wetenschapper!" Maar toch: de sjaals die Weisz in de film draagt komen uit Lipstadt eigen garderobe.

Tijdens haar onderzoek voor de zaak, ging Lipstadt naar concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Voor de opnames van Denial deed Rachel Weisz hetzelfde: regisseur Mick Jackson kreeg toestemming om met een kleine cameraploeg te filmen in het kamp.

Kijk direct

Pathé Thuis

Pathé Thuis

vanaf €2,99

Kijk direct
Google Play

Google Play

onbekend

Kijk direct
Amazon Prime

Amazon Prime

2,99 p/maand

Kijk direct

Over deze film

Titel

Denial

Premiere

2016

Regisseur

Mick Jackson

Acteurs & Actrices

Rachel Weisz, Tom Wilkinson, Timothy Spall, Andrew Scott, Jack Lowden

Scenario

David Hare

Zender

NPO 2

Omroep

NTR

Genre

Film

Subgenre

Drama

Land

GB/VS