Tip
Thunderball

RTL 7

Actie

RTL 7 19 september 2021 20:00 - 22:45

Sean Connery als James Bond op de Bahama's

Mooie dames, een gevaarlijke schurk, technische snufjes en exotische locaties. Thunderball heeft alles wat een James Bondfilm nodig heeft.

In zijn vierde missie krijgt James Bond (Sean Connery) het flink voor zijn kiezen. 007 moet proberen een kernoorlog te voorkomen.

Thunderball

Hoe dat precies zit? Schurk Emilio Largo (Adolfo Celi) laat namens misdaadsyndicaat SPECTRE een Brits legervliegtuig kapen. Dat klinkt op zich niet heel erg, tot je hoort wat de Vulcan-bommenwerper aan boord had: twee kernbommen. Largo eist van de NAVO honderd miljoen pond in diamanten. Krijgt hij die edelstenen niet, dan vuurt hij de bommen af op Amerika en Groot-Brittannië. Tijd voor 007 om in actie te komen. Hij gaat naar de Bahama's om uit te vogelen hoe hij Largo en SPECTRE kan stoppen. Daar is het goed duiken, dus dat doet Bond dan ook. Dames in bikini, haaien en onderwatergevechten met harpoenen zijn dan ook belangrijke onderdelen van Thunderball.

Sean Connery

Om ervoor te zorgen dat Sean Connery niets zou overkomen tijdens de opnames van Thunderball gebruikte regisseur Terence Young doorzichtige plastic schermen. Door die schermen konden de haaien in alle onderwaterscènes de acteur niet bereiken. Tenminste, dat was de bedoeling. Omdat de schermen maar een meten hoog waren, konden de haaien er zonder al te veel moeite overheen zwemmen. De shots waarin Connery bang kijkt zijn dan ook echt. Volgens Young is dat zijn reactie op haaien die dichterbij komen dan de acteur prettig vindt. Die ervaring weerhield Sean Connery er niet van om dezelfde film nog een keer te maken. Never Say Never, een onofficiële Bondfilm uit 1983, is een remake van Thunderball.

Over deze film

Titel

Thunderball

Premiere

1965

Regisseur

Terence Young

Acteurs & Actrices

Sean Connery, Claudine Auger, Adolfo Celi, Bernard Lee, Desmond Llewelyn

Zender

RTL 7

Genre

Film

Subgenre

Actie

Land

GB

Resolutie

1080i

Bekijk ook