Jeremy Renner helpt Elizabeth Olsen een handje

Geplaatst op 9 November, 9:10

Een FBI-agent komt naar een indianenreservaat om de moord op een jonge vrouw te onderzoeken. Een lokale jachtopziener helpt haar.

De films van scenarioschrijver Taylor Sheridan spelen zich af in een haast mythisch Amerika. Een land dat misschien niet (meer) bestaat, maar dat bij de kijker meteen herkenning oproept.

Wind River

Het is een land dat je kent uit films, uit verhalen. In Sicario en Hell or High Water, allebei naar een scenario van Sheridan, speelt het landschap een net zo belangrijke rol als de acteurs. In Wind River, waarvoor Sheridan naast het scenario ook de regie voor zijn rekening neemt, is dat ook zo.

Het landschap is het ruige, besneeuwde Wyoming. De belangrijkste personages zijn jachtopziener Cory Lambert (Jeremy Renner) en FBI-agent Jane Banner (Elizabeth Olsen).

Cory helpt Jane bij haar onderzoek naar de moord op een jonge bewoner van indianenreservaat Wind River: hij gidst haar door de besneeuwde bossen en vlakten en door het sociale leven op het reservaat.

Wat zijn de gebruiken? Welke problemen zijn er? Dat zijn dingen die Elizabeth kunnen helpen de zaak op te lossen. En die dingen kan Cory haar vertellen.

Jeremy Renner

Jeremy Renner en Elizabeth Olsen kenden elkaar al toen ze aan de opnames voor Wind River begonnen. Ze speelden eerder samen in Avengers: Age of Ultron en Captain America: Civil War.

Tijdens de opnames van de film bezochten leden van de Shoshone-stam de set. Zij vertelden regisseur Taylor Sheridan dat er op hun reservaat – waar zo'n 6.000 mensen wonen – twaalf onopgeloste moordzaken waren. Alle slachtoffers waren jonge vrouwen. De reden voor dat bizarre aantal? De Amerikaanse wetgeving zit zo ingewikkeld in elkaar dat het voor de oorspronkelijke bewoners vrijwel onmogelijk is om iemand binnen hun reservaat te vervolgen.