Godfather-acteur Danny Aiello (86) overleden

Televizier logo

Geplaatst op 13 December om 16:43

Actualiteiten

Na kort ziekbed...

De Amerikaanse acteur Danny Aiello is op 86-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Aiello werd bekend door zijn rol in films als Godfather II en Do the right thing.

Het overlijden van Aiello werd door zijn familie bevestigd.

Buschauffeur

Aiello werd in 1933 geboren in New York en groeide uit tot één van de meest geliefde 'character actors' van zijn generatie. Vanwege zijn imposante voorkomen en kenmerkende, raspende stemgeluid viel hij zelfs in de kleinste rollen nog op. Toch was acteren nooit een logische keuze voor Danny die jarenlang de kost verdiende als buschauffeur tot hij ontdekt werd.

Godfather II

Hij maakte zijn filmdebuut in 1973 met een klein rolletje in Bang the drum slowly, een honkbaldrama met Robert DeNiro. Maar hij werd pas echt bekend door zijn rol in The Godfather II waar hij als maffioso Tony Rosato de historische zin "Michael Corleone says hello" uitsprak. 

Oscar

In de jaren 70 en 80 werkte Aiello met sterren als Woody Allen, Paul Newman en Cher in films als The purple rose of Cairo, Fort Apache: The Bronx en Moonstruck. Maar zijn rol als pizzabakker Sal in de Spike Lee film Do the right thing leverde hem een Oscar op. 

Madonna

Een minder bekend wapenfeit van Danny is de clip van de Madonna klassieker Papa don't preach waarin hij de rol van de voorgenoemde vader op zich nam.

Aiello was sinds 1955 getrouwd met zijn vrouw Sandy, samen hebben ze vier kinderen. 

Bekijk ook