Beau van Erven Dorens: 'De verschrikkelijk verhalen van de veteranen maakten indruk'

Televizier logo

Geplaatst op 21 Mei om 11:00

Amusement

Beau en de Veteranen

Dat Beau van Erven Dorens zijn hand niet omdraait voor heftige programma’s weten we. Beau en de veteranen past ook in die categorie. Hij maakte in Beau en de veteranen een indrukwekkende reis met zeven veteranen met PTSS.

Tekst: Carlijn Schepers

Project Rotterdam en Beau five days inside waren zware programma’s. Beau en de veteranen ook?
“Het is inderdaad een heftig programma, maar ook heel bijzonder. Het gaat over zeven veteranen die voor Nederland op missie zijn geweest naar plekken als Srebrenica, Afghanistan, Irak en Libanon. Daar hebben ze iets verschrikkelijks meegemaakt waardoor ze terugkwamen met een posttraumatische stressstoornis, oftewel PTSS. Zo’n 5 procent van de 140 duizend Nederlandse veteranen heeft dit. Ontzettend veel dus. Met die zeven veteranen reizen we naar Noorwegen om aan hun trauma te werken.”

Wat voor symptomen hebben deze veteranen?
“Bijna allemaal ervaren ze een ongelofelijk grote spanning. Ze kunnen in een woede-uitbarsting van nul naar honderd gaan in één seconde. Ze hebben geen kort lontje, maar helemaal geen lontje. Ook zijn ze vaak extreem alert. Ze willen altijd met hun rug naar de muur zitten, slapen slecht, houden deuropeningen in de gaten of draaien steeds alle sloten dicht.”

Wat gaan ze doen om hier vanaf te komen?
“Eerst heb ik ze uitgebreid geïnterviewd, soms wel vier uur. Hun verschrikkelijke verhalen maakten veel indruk op me. Soms moest ik met een slokje water mijn tranen wegspoelen. Vervolgens leerden ze in Noorwegen van experts beter omgaan met hun trauma, want PTSS helemaal genezen lukt vaak niet. De combinatie van fysiek bezig zijn in de natuur, buiten overnachten in de kou en regen en de therapeutische sessies maakten het een heftige reis.”

Je was zelf ook deelnemer, hoezo?
“Om dichter bij de veteranen te komen en geen buitenstaander te zijn. Zelf werd ik dus ook flink door de mangel gehaald, nogal confronterend. Ik vond vooral de sessie moeilijk waarin ik moest zeggen dat ik geen vader of presentator ben, maar dat dat slechts rollen zijn die ik speel. Dit helpt de veteranen om zichzelf niet alleen te zien als marinier of commando. Omdat hun trauma vaak volledig is verwikkeld met die rol, is het goed om die los te koppelen van hun identiteit.”

Zag jij verbetering bij de veteranen?
“Absoluut, soms al binnen twee dagen. Dat was heel hoopgevend. Het was mooi om te zien hoe hard ze werken voor hun herstel. Deze moedige helden verdienen allemaal een standbeeld.”

Onlangs werd ook bekend dat je de opvolger van RTL Late night gaat presenteren. Een droom die uitkomt?
“Ik heb inderdaad altijd gedroomd van een eigen talkshow. Ik zwerf het hele tv-landschap over: van spellen, reportages en acteerwerk tot reis- en avonturenprogramma’s. Maar dit stond nog hoog op mijn verlanglijst. Midden in de maatschappij staan, elke dag een eigen show doen, mensen met een goed gevoel naar bed sturen. Toen ik als jongeling bij Barend & Van Dorp zat dacht ik al: dit lijkt me ontzettend leuk om te doen. Ik verheug me er enorm op. Hopelijk zetten mensen straks na mijn show de tv met een glimlach uit.”

Beau en de veteranen | dinsdag | RTL | 20.30