Twee gezinnen kijken terug op Steenrijk, Straatarm

Televizier logo

Geplaatst op 11 September om 11:06

Amusement nieuws

In Steenrijk, straatarm ruilen een rijk en een arm gezin een week van huis én budget. Bij de start van een nieuw seizoen vertellen twee oud-deelnemers wat het programma voor hen betekende.

Robert te Winkel was 'straatarm'

Robert te Winkel, een alleenstaande vader van vier kinderen, ruilde een week met hoteleigenaren Lorenzo en Gaston. In plaats van 70 euro per week, had hij er opeens 1300 stuk te slaan. Kijkers smolten weg bij deze lieve vader die alles overheeft voor zijn kinderen. Wat er gebeurde na – of eigenlijk al tijdens – de uitzending, kan hij nog steeds niet bevatten. “Mijn telefoon ontplofte.” De volgende dag stonden er wildvreemden met tassen vol boodschappen op de stoep. “Vanaf dat moment gebeurde dat drie of vier keer per dag. Gelukkig heb ik een vrij grote kelder, alle planken zijn volgestouwd.”

Gratis vakanties

Zijn tuin krijgt een gratis make-over en er komen nieuwe vloeren in het gezinshuis. Ook wordt het gezin overladen met gratis vakanties. “Vijftien dagen volledig verzorgd op een familiecamping in Frankrijk, binnenkort gaan we tien dagen naar Malaga op kosten van een reisbureau voor zorgreizen.” Daar werkt hij nu ook. “Eerst boden ze die vakantie aan, later belden ze of ik ook een baan wilde. Nu ben ik reisadviseur en relatiebeheerder, werk dat perfect past bij mijn sociale karakter.” Robert heeft nu zelfs twee auto’s voor de deur, lacht hij. “Een van de zaak en een tweedehands krijgertje.”

Schuldenvrij

De alleenstaande vader is nog niet uit de schulden, maar mede dankzij een voor hem georganiseerde crowdfundingactie die al 27.000 euro opbracht, hoopt hij dit jaar nog schuldenvrij te zijn. Aan het programma hield Robert ook een hechte vriendschap over met Lorenzo en Gaston. “We appen bijna elke dag, en laatst was ik met ze op kroegentocht. We maken plannen voor een stichting om andere gezinnen te helpen.”

Is dit echt waar? 

Robert geniet van zijn plotselinge faam. Voor zijn kinderen is het een ander verhaal. “Ik durf nog niet met ze door een stad te lopen. Zeker met de jongsten ben ik terughoudend. Zij hoeven echt niet met wildvreemden op de foto.” Voor de kinderen was het sowieso wat veel, vindt hij. “Zakken vol kleding, boeken, speelgoed. Prachtig natuurlijk, maar ze werden enorm geprikkeld. Daarom zet ik de rem erop. Laatst kregen we een PlayStation aangeboden voor onze nieuwe logeerkamer op zolder. Fantastisch, maar wacht er liever nog even mee, zeg ik dan.” Zelf koopt hij nog steeds tweedehands kleding. “En alles wat we te veel hebben geef ik door aan iemand die het ook goed kan gebruiken.” Nog steeds, elke dag, moet hij zichzelf even knijpen. “Is dit echt waar, ik kan het niet geloven.”

Jamie Faber is 'steenrijk'

Jamie Faber heeft succes met haar eigen schoenenlijn. Zij ruilde met Sascha, die de eindjes aan elkaar moet knopen. Sascha met haar positieve instelling en de heerlijk nuchtere Jamie: de twee alleenstaande moeders raakten een snaar bij de kijkers. Jamie twijfelde of ze zou meedoen, zegt ze eerlijk. “Ik was al een paar keer eerder gepolst. Dit keer besloot ik het toch te doen, omdat ik wilde laten zien dat je als alleenstaande moeder ook kan slagen.” Jamie heeft tv-ervaring, ze was eerder te zien in Shopping queens vips. ”Toch had ik het effect van Steenrijk, straatarm behoorlijk onderschat. Na de uitzending werd ik overspoeld door berichten op Twitter en Instagram, ik kreeg telefoon van het blad LINDA. en van Boulevard, Shownieuws, het hield niet op. Honderden telefoontjes. Dit was de mooiste aflevering ooit, riep iedereen.” Ze kreeg honderden vragen die ze onmogelijk allemaal kon beantwoorden. “Daarom doe ik nu af en toe een vraag- en antwoordsessie op Instagram.”

Zoon London

De reacties van andere moeders vindt ze het leukst. “Daar deed ik het voor. Ik wilde een voorbeeld zijn, inspireren.” Vooral de complimenten voor haar nuchtere opvoedingsstijl verwarmden haar. “Dat ik alles aan mijn zoon London uitleg, en hem laat zien dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is, vonden veel kijkers geweldig. Daar ben ik trots op.” Ze heeft nog steeds contact met Sascha. “We gingen samen met onze zoons naar Ajax en binnenkort gaan we weer.” Jamie zou iedereen aanraden om mee te doen. “Mij bracht het alleen maar positivisme. Tegelijkertijd besefte ik ook hoeveel mensen in Nederland in de problemen zitten.”

Blijf-van-mijn-lijf

Zelf woonde ze een tijd in blijf-van-mijn-lijfhuizen met haar zoontje, op de vlucht voor haar gewelddadige ex. “In zo’n situatie kom je nog verder van de maatschappij af te staan omdat je niet meer kunt werken. Het is een neerwaartse spiraal. De rollen worden omgedraaid: jij wordt de gevangene, niet degene die ervoor zorgt dat je daar zit.” Haar ex is uiteindelijk wel vervolgd en bestraft. “Maar dat duurde wel vier of vijf jaar. Veel te lang.” Ze hoopt dat haar deelname aan Steenrijk, straatarm dit probleem een beetje op de kaart heeft gezet. Ze lacht: “Al zijn er helaas geen Kamervragen gesteld na de uitzending.”

Steenrijk, Straatarm, woensdag, SBS6, 20.30 uur