Carlo Boszhard wil het helemaal anders doen met de Gouden Televizier-Ring

Televizier logo

Geplaatst op 5 oktober om 11:40

Columns

The Masked Singer

Carlo Boszhard moest een beetje huilen toen hij hoorde welke programma's waren genomineerd voor een Gouden Televizier-Ring. Daar zat namelijk geen enkel amusementsprogramma bij. 

Ringen,

Mijn amusementshart huilt. Wat was het nodig de afgelopen tijd: televisie om te lachen. Om ons af te leiden in een nare periode waar inmiddels genoeg over is geschreven. The masked singer heeft als geen ander programma laten zien dat lineair televisiekijken met het hele gezin nog steeds kan. Iedere uitzending verbrak het kijkcijferrecord van de week ervoor.

Het Eurovisie Songfestival heeft laten zien wat de Nederlandse televisiemaker allemaal in zijn mars heeft. De NPO-hit Even tot hier wist in een moeilijke periode de mensen een spiegel voor te houden en te laten lachen. Maar de Gouden Televizier-Ring gaat dit jaar naar een dramaserie, docusoap of een documentaireserie. Het is de makers gegund, want de kijker heeft altijd gelijk.

Waarom de kijkers dan veel meer kijken naar andere programma’s laat zich raden. Volgens tv-recensente Angela de Jong zijn mensen toe aan echte verhalen. De AD Media podcast had ook als stelling: ‘De Gouden Televizier-Ring nominaties zouden Hilversum wakker moeten schudden.’ Volgens Angela laat de trend zien waar de voorkeur van de kijker naar uitgaat. Dit is natuurlijk onzin. Niet de kijker, Angela, maar de stemmer kiest anders. Het is niet makkelijk voor mij om vraagtekens bij de gang van zaken te zetten.

Ik schrijf voor Televizier, zit in The masked singer. Ik hoor mensen nu al zeggen: slechte verliezer. Maar ik doe het toch, want ik draag deze prijs juist een warm hart toe. Punt 1: De fanatiekste achterban en campagne wint, niet het beste programma. Punt 2: Wie zit er nog het verst in het geheugen van de stemmer? Natuurlijk een programma dat in augustus wordt uitgezonden in plaats van een programma van zeven maanden geleden.

Voor deze punten heb ik geen oplossing, wel voor punt 3: Appels en peren vergelijken. Als Nikkie de Jager de Televizier-Ster Presentatrice wint, kan ik me voorstellen dat ze pleit voor een genderneutrale prijs. Maak van de prijs: favoriete tv-host. Ik kan me daar helemaal in vinden gezien het tijdsbeeld.

Daardoor zou er meer ruimte kunnen ontstaan om de Gouden Televizier-Ring op inhoudelijke grond te verdelen in de categorieën: Favoriete dramaserie, Favoriete docu en Favoriet amusement. De prijs heeft altijd symbool gestaan voor wat de kijker wil, maar wat ik hoop is dat de stemmer weer iets meer een afspiegeling van de kijker wordt.

Bekijk ook