Fockeline Ouwerkerk: 'Hier zitten echte mensen met rauwe emoties in'

Televizier logo

Geplaatst op 14 November om 11:00

Serie

Dit zijn wij

In de nieuwe dramaserie Dit zijn wij speelt Fockeline Ouwerkerk de zorgzame Anna, die samen met haar man Johan drie kinderen opvoedt. Het beginnend moederschap is herkenbaar voor de actrice.

Tekst: Dominique Hofman

Waarom heb je ja gezegd tegen deze rol?  
“Het script is heel sterk. Toen ik het las, moest ik zowel huilen als lachen. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Omdat de serie een groot deel van het leven van de karakters laat zien, zijn het allemaal zulke volle personages. Daarmee zijn we echt verwend. Bovendien vond ik het heel fijn om met Vincent van der Valk te werken, die Johan speelt. We zijn dezelfde types, allebei denkers. Voor de eerste aflevering moesten we met z’n tweeën al heftige emoties spelen. Het was heel prettig om deze ervaring al tijdens de eerste draaidagen samen te delen.”

Wat is de kracht van Dit zijn wij?
“De problemen van de personages zijn heel herkenbaar. Allemaal worstelen ze met dezelfde vragen: wie ben ik en wat wil ik? Ook zet de serie maatschappelijke onderwerpen goed neer, zoals racisme en overgewicht. Maar het draait vooral om hoe je met je medemens omgaat. De personages maken hierin allemaal fouten. Het zijn dus echte mensen, die rauwe emoties tonen. Dat is een les die je eruit kunt halen: wees niet bang om jezelf te zijn en je emoties te laten zien. We doen allemaal maar ons best in dit leven.”

Je hebt vorig jaar een zoon gekregen. In Dit zijn wij ben je een moeder van drie kinderen. Hoe was dat om te spelen?
“Dat was heel herkenbaar. Ik was zelf net bevallen en mocht dat voor de eerste aflevering weer doen. Dat was fijn, want zo kon ik me goed inleven. Verder herken ik me in Anna als beginnend ouder. Net als zij denk ik vaak: wat moet ik doen en kan ik dit wel?”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Zie is hoe cute dit is😍💖

Een bericht gedeeld door Fockeline_Ouwerkerk (@fockeline_ouwerkerk) op

Hoe zijn Anna en haar man Johan verder als ouders?
“Ze willen hun kinderen zo goed mogelijk opvoeden. Omdat dit op zo’n liefdevolle manier gebeurt, ben ik van deze personages gaan houden. Ze vergeten zichzelf even en richten zich helemaal op de kinderen, al is dat niet altijd goed voor hun relatie.”

Wat voor type moeder ben je zelf?
“Dat weet ik nog niet zo goed. De kleine is nu twaalf maanden, dus in dat opzicht ben ik nog een amateur. Maar de liefde die Anna voor haar kinderen voelt, heb ik ook voor mijn eigen zoon. Dankzij deze rol weet ik ook een beetje wat me te wachten staat, want in de serie zie je hoe de kinderen opgroeien tot volwassen dertigers.”

Wat staat Anna nog meer te wachten?
“Het zijn niet voor niets zestien afleveringen, want Anna maakt veel mee. Je ziet bijvoorbeeld hoe ze verliefd wordt op Johan en hoe ze later kampt met huwelijksproblemen. Vanaf het moment dat ze moeder wordt, is ze niet meer die ambitieuze dromerige vrouw. Haar kinderen zijn dan het allerbelangrijkste. Zo’n verandering in karakter zie je ook terug in het echte leven.”

Dit zijn wij, donderdag - NPO 1 • 20.35