Leona Philippo: "Ik heb een jaar bijna geen inkomen gehad"

Televizier logo

Geplaatst op 3 April om 12:52

Amusement

Als Ik Je Weer Zie

Zangeres Leona Philippo presenteert samen met Renze Klamer het eenmalige liveconcert Als ik je weer zie. ‘Een ode aan de mensen die ons altijd zo mooi in de spotlights zetten.’

Tekst: Tijgerbloedteksten

Voor wie is dit concert bedoeld?
“Voor de chauffeur, de cateraar, de toiletjuffrouw, de mensen in garderobes of op de vloeren van musea. De gevers, de verzorgers, die met hart en ziel zorgen dat alles op rolletjes loopt. Die ons altijd zo mooi in de spotlights zetten en die nu door corona zonder werk zitten. Mensen zoals mijn tourmanager met wie ik veertien jaar lang dag in dag uit in de auto zat, die voor ik zelf iets had bedacht het al had geregeld. Ik heb hem nu bijna een jaar niet gezien en mis hem vreselijk.”

Wat gaan we zien?
“Een kring van caravans in een verder lege Ziggo Dome. Die caravans zijn de wachtruimtes van de artiesten en gasten. Een voor een komen ze naar buiten voor een ode aan mensen achter de schermen. Douwe Bob, OG3NE, Jeangu Macrooy en vele anderen. Er zijn optredens, sketches en persoonlijke verhalen. We gaan niet klagen of zeuren, de sfeer is juist feel good en hoopvol.”

Ook artiesten hebben nauwelijks werk, hoe is dat voor jou?
“Het is hartverscheurend en als alleenstaande moeder met twee kinderen om te voeden ben ik doodsbenauwd. Ik heb een jaar bijna geen inkomen gehad. Nu zit ik op een tiende van wat ik normaal verdiende. En dan heb ik nog het geluk dat ik af en toe werk heb, zoals dit concert. Ik heb mezelf trouwens omgeschoold tot coach. Ik geef nu onlinepresentatietrainingen en leer mensen hoe je je kop recht houdt.”

Treed je zelf ook op tijdens het concert?
“Ik zing met een kinderorkest het toepasselijke nummer Eens komt de dag dat alles weer mag. Een vrolijk en hoopvol lied. Voor de kinderen van het orkest is het ook heerlijk om weer eens hun instrument te kunnen pakken en in zo’n prachtige zaal te staan.”

Hoe erg verheug jij je op het moment dat alles weer mag?
“O man, gisteren is nog te laat. Ik kan niet wachten. In het begin zal er nog angst zijn, ik vraag me af hoeveel mensen er komen als de deuren weer opengaan. Maar als er echt weer verbinding mogelijk is, dán ga ik los. Ik wil een zo groot mogelijke show in elkaar draaien met band en orkest. Liefst drie dagen lang. Ik heb nog een concept op de plank liggen.”

Na het winnen van Maestro wilde je verder met dirigeren.
Tot het begin van de pandemie ben ik dat ook blijven doen. Maar ik heb deze periode niet aangegrepen om terug te gaan naar het conservatorium. Ik oefen nog wel regelmatig in de huiskamer. Ook alle songs van Maestro zitten er nog goed in.”

Als ik je weer zie | zaterdag | NPO 1 | 20.30 uur