De 5 beste opdrachten van 20 seizoenen Wie is de Mol

Televizier logo

Geplaatst op 26 september om 14:00

Amusement

WIDM

Over de opdrachten bij Wie is de Mol? is altijd veel te doen: ze zijn spectaculair, vermakelijk of verwarrend. Dit jubileumseizoen is een goed moment voor een terugblik op vijf memorabele spellen.

Ranzige eetproef

(2007. Mol: Inge Ipenburg. Winnaar: Paul Rabbering)

Een Wie is de Mol?-spel met een Expeditie Robinson-tintje: in seizoen 2007 is er een eetproef. In de spectaculaire setting van een Thaise vechtarena strijden steeds twee kandidaten tegen elkaar. Eva Van Der Gucht is de verliezend finalist. Dat maakt haar verantwoordelijk voor het binnenhalen van het geld. Voor 3000 euro moet ze twee stinkende, gebakken torren eten, omdat haar voorgangers dat niet konden. Maar het eerste krakende insect vindt ze zo vies, dat ze het tweede niet weg krijgt.

Mysterieus klooster

(2016. Mol: Klaas van Kruistum. Winnaar: Tim Hofman)

In het zestiende seizoen komen twee karakteristieke spelelementen samen: een mysterieuze locatie en een dilemma voor de deelnemers. Het decor is een verlaten klooster in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. De keuze: gaat er van elk tweetal één deelnemer tien minuten naar binnen en krijgt de ander twee jokers of gaan ze beiden vijf minuten zoeken naar aanwijzingen? De donkere sterrenhemel en brandende fakkels maken het extra spannend. Zéker als er uit witte bewegende hoofden ook nog stemmen klinken van oud-mollen.

Verrassende start

(2018. Mol: Jan Versteegh. Winnaar: Ruben Hein)

Als één seizoen verrassend begint, is het dat van 2018. De kandidaten beginnen gescheiden. Als Jan Versteegh belt met Ruben Hein, blijkt al snel dat de tweetallen verder van elkaar zijn verwijderd dan ze dachten. “Wij zijn niet in Kiev, vriend”, roept Ruben als Jan vertelt waar hij is. “Wij zijn in Almaty, Kazachstan!” De deelnemers blijken verdeeld over de vijf voormalige Sovjetstaten Azerbeidzjan, Rusland, Oekraïne, Kazachstan en Armenië. Ze moeten elkaar helpen om bij het geld te komen.

Ben Hur

(2009. Mol: Jon van Eerd. Winnaar: Vivienne van den Assem)

Tegen de achtergrond van het ruige Jordanië spelen de deelnemers in 2009 een spannend spel, geïnspireerd op de historische actiefilm Ben Hur. De opdracht vindt plaats in Jerash, een eeuwenoude stad met Romeinse overblijfselen. In strijdwagens met paarden stuiven de kandidaten over een zanderig terrein, terwijl ‘Ben Hur’ – een angstaanjagende man in een woestijngewaad – ze op de hielen zit. Met alle adrenaline in hun lichaam moeten ze onderweg ook nog een puzzel oplossen.

Processie

(2014. Mol: Susan Visser. Winnaar: Sofie van den Enk)

Sommige opdrachten zijn naast spannend ook gewoon erg vermakelijk om te zien. Zoals in 2014, als Tygo Gernandt en Jan-Willem Roodbeen meelopen in een bonte Allerheiligenprocessie op de Filipijnen. Worden ze niet ontdekt door hun medekandidaten, dan krijgen ze allebei drie jokers. Klinkt makkelijk, ware het niet dat de mannen een kop groter zijn dan de gemiddelde Filipijn. Tygo valt als trompettist in de brassband al gauw door de mand, tot grote hilariteit van de toekijkende kandidaten. Jan-Willem duwt een praalwagen met een gigantisch Mariabeeld en komt er wél ongezien langs.

Kijk aankomende zaterdag aflevering 3 van Wie is de mol? om 20:30 bij AVROTROS op NPO 1

Bekijk ook