Zes ontslagwaardige Oranje Zomer relletjes van Johan Derksen

Televizier logo

Geplaatst op 24 Juni om 16:58

Amusement

Ophef in twee weken

De oranje zomer is veertien dagen oud, maar Johan Derksen lijkt alles uit de kast te halen de talkshow vroegtijdig van de buis te krijgen. De voetbalanalist heeft in twee weken al genoeg relletjes veroorzaakt om menig ander tv-gezicht de das om te doen.

Johan Derksen maakt er geen geheim van: hij is wel een beetje klaar met voetbal. Maar hij is een man van zijn woord en een contract is heilig: Derksen wordt verwacht de hele zomer aan te schuiven bij De oranje zomer. De 72-jarige analist lijkt per aflevering rebelser te worden en schopt met smaak stennis. Een bloemlezing van zijn wapenfeiten.

Vloekende jasjes

"Johan, dat jasje doet pijn aan mijn ogen!" riep Wilfred Genee niet onterecht in één van de eerste Oranje zomer afleveringen. Voor de talkshow heeft Johan zich een nieuwe garderobe aangemeten van 'zomerse' colbertjasjes met helse kleurtjes en contrasterende motiefjes. Een ervaren tv-rot als Johan weet dat dergelijke outfits vreselijk vloeken op beeld, maar hij schept er een duivels genoegen in avond aan avond weer te verschijnen als een besnorde zuurstok. Het lijkt een stil protest, want wie Veronica inside kijkt, weet dat Derksen doorgaans uit te tekenen is in een keurig zwart of bruin jasje. 

Libelle en breiwerkjes

"Weten we zeker dat het niet Akwasi is?" Met die grap blies Johan vorig jaar bijna het programma op en even leek hij het in week twee wederom voor elkaar te hebben toen hij losging over vrouwen en voetbal. Dat Derksen niks heeft met vrouwenvoetbal is geen geheim, nu moesten vrouwelijke analisten het ontgelden. Vroeger hielden vrouwen tenminste nog hun mond en zaten ze braaf te breien en de Libelle te lezen, zo klaagde hij. Het kwam hem op kritiek te staan van de hoofdredactrice van Libelle die liet weten dat het vrouwenblad wél met z'n tijd mee is gegaan. Oranje zomer-correspondent Hélène Hendriks reageerde op het relletje door de volgende dag al breiend met de Libelle op schoot verslag te doen.

De geknipte lik

Over Hélène gesproken: Oranje zomer komt vanuit Slot Zeist waar een serie reusachtige, statige fotoportretten van de presentatoren hangen. Johan was dusdanig onder de indruk van Hélène Hendriks dat hij het niet kon laten op beeld een likje aan de poster te geven. De regie besloot Johan tegen zichzelf te beschermen en knipte het incident uit het filmpje. Het is echter een stuk lastiger om Johan live in toom te houden."We Want More is doorgestoken kaart"

Johan wil er zeker in de late uitzendingen van Oranje zomer nog weleens wat uitflappen, zelfs als het bedrijfsgevoelige informatie is. Zo liet hij zich ontvallen dat de makers van de SBS-talentenjacht We want more vooraf al bepalen hoe ver kandidaten komen en wie uiteindelijk de winnaar moet worden. Dat had Derksen zelf gehoord van een bevriende bluesmuzikant die aan de show meedeed. Volgens Johan was dit aan de orde van de dag bij tv-programma's, niet alleen bij SBS. De zender ontkent de claims van Johan in alle toonaarden, maar veelzeggend genoeg volgden geen represailles of excuses van zijn kant.

Roken op televisie

Dat een tevreden roker geen onruststoker is gaat in het geval van Johan niet op. Hij schept er duivels genoegen in om demonstratief zijn sigaartje te roken op televisie. Sinds 2004 is roken in tv-studio's bij wet verboden, ieder sigaartje kan een boete van 600 tot 2500 euro opleveren. Wilfred Genee zit zichtbaar nerveus naast zijn paffende partner, maar Johan maakt het allemaal niets uit. Hij staat in de buitenlucht en doet wat hem betreft geen vlieg kwaad. Ook hier grijpt zender SBS niet in."De reclames duren te lang"

De grootste doodzonde bij commerciële televisie is klagen over reclames: daar drijven de programma's immers op. Johan heeft er echter een broertje dood aan. Er zit één reclameblok in iedere editie van De oranje zomer, maar dat duurt soms bijna tien minuten. Johan merkte vol irritatie op dat de commercials zo lang duren dat het kijkers wegjaagt. Wilfred Genee had slecht nieuws voor zijn tv-vriend: binnenkort zitten er zelfs twee reclameblokken in de uitzending. 

De satirische tour 

Wat Johan ook uithaalt, SBS lijkt hem maar niet vroegtijdig de laan uit te sturen. Immers, Derksen is zelf de eerste die roept dat alles wat hij aan tafel zegt satire is. Dan kun je veel maken, zelfs voorafgaand aan een EK beweren klaar te zijn met 'dat gelul over voetbal'. Maar na het toernooi wachten de Olympische Spelen en de Tour de France. Hij heeft al 28 afleveringen van Oranje zomer gemaakt. Nog zes weken te gaan... 

Bekijk ook