Mark Tuitert: ‘Jutta Leerdam zit nog lang niet aan haar plafond’

Geplaatst op 15 Januari, 12:00

EK schaatsen

Tijdens het EK allround en sprint in Heerenveen zijn de Nederlanders favoriet. Oud-schaatser en NOS-analist Mark Tuitert blikt met TVgids.nl vooruit op een extra spannend toernooi.

Er zit geen publiek in Thialf. Hoe is dat voor de Nederlandse schaatsers?

“Eigenlijk mag het geen invloed hebben op je professionele prestaties, maar het publiek maakt natuurlijk wel de sfeer en soms ook de wedstrijd. Mocht je het als Nederlander zwaar hebben, dan kan het publiek in Thialf je er doorheen trekken. Dat thuisvoordeel hebben de Nederlanders nu niet. Aan de andere kant is Heerenveen vertrouwd terrein, en ze hoeven niet te reizen. Dat is met alle coronaprotocollen toch ook een voordeel.”

Hoe zie jij de kansen van de Nederlanders?

“Het is heel moeilijk inschatten hoe de internationale krachtverhoudingen liggen. In de aanloop naar dit toernooi is er geen enkele internationale competitie geweest; de wereldbekerwedstrijden werden afgelast. Wel is duidelijk dat Nederland nu hét machtsblok is in Europa. Als er al anderen serieus meestrijden om titels, zijn het de Russen.”

Welke Rus acht je het gevaarlijkst?

“Vorig jaar heeft Pavel Koelizjnikov enorm huisgehouden op de EK afstanden. Hij won de 500 en 1000 meter, maar het is onduidelijk waar hij nu staat. Als hij in vorm is, is hij de topfavoriet. Maar hij kan stevige concurrentie verwachten van Hein Otterspeer en Kai Verbij.”

Wie verwacht jij als allroundkampioen bij de mannen?

“Patrick Roest. En de opkomende man is Marcel Bosker. Maar wat kunnen de Belg Bart Swings of de Noor Sverre Lunde Pedersen? Hoe gemotiveerd zijn zij? Als Roest optimaal presteert, is hij niet te kloppen. Zijn achilleshiel is dat hij op de 5 en 10 kilometer niet altijd stabiel is. Sven Kramer, die zich niet voor dit EK kwalificeerde, was in zijn toernooien veel berekenender. Hij bleef cool. Ondanks dat blijft Roest voor mij de topfavoriet.”

Ireen Wüst is er voor het eerst sinds 2005 niet bij. Verrassend?

“Zij heeft een moeilijk voorseizoen gehad. Ze switchte van ploeg en heeft een tijdje in quarantaine gezeten. Antoinette de Jong is de grootste kanshebber voor de allround titel en Irene Schouten is een geduchte concurrent. Ze moeten wel rekening houden met Martina Sáblíková. En met de Russische Natalia Voronina. Zij is wereldrecordhouder op de 5.000 meter, dus zij is niet zomaar iemand.”

Is Jutta Leerdam wat jou betreft dé nieuwe schaatskoningin?

“Zeker. Zij is favoriet voor de sprinttitel bij de vrouwen. Wat haar zo bijzonder maakt is ten eerste dat ze veel zelfvertrouwen heeft. Leerdam is niet alleen een diva, maar ook een killer. Daarnaast is ze ongelooflijk leergierig en wil ze zichzelf altijd verbeteren. Daar vecht ze elke dag keihard voor. Ze is fysiek en technisch erg getalenteerd én ze kan goed met wedstrijddruk omgaan. Jutta Leerdam is al onze Nederlandse sprintkampioen en het lijkt erop dat ze nog lang niet aan haar plafond zit.”

EK allround en sprint zie je zaterdag vanaf 11:25 uur bij de NOS op NPO 1